megens cultuurtechniek

Kasteellaan 19

Loon op Zand

Bel ons

06 2939 2685

Mail ons

info@megenscultuurtechniek.nl

processierups bestrijding

Eiken Processierups bestrijding

Hieronder leest u de verschillende methodes die wij kunnen gebruiken voor het preventief bestrijden van de eiken processierups. Voor een advies op maat kunt u het contactformulier invullen.

AALTJES

Ook wel nematoden genoemd

SPUITEN

Met een biologisch bacterie preparaat

BLOEMEN

Het zaaien van diverse soorten bloemenmengsels

Aaltjes - Nematoden

Eén van de methodes waarmee wij preventief eikenprocessierups kunnen bestrijden is doormiddel van het spuiten van aaltjes. Deze werkzaamheden dienen uitgevoerd te worden in de maand maart of begin april en zullen altijd plaatsvinden in het donker of in de schemering. Daarnaast kan deze methode alleen uitgevoerd worden bij ideale weersomstandigheden. Dat betekent geen nachtvorst en geen wind. 

De werking van aaltjes

In de eerste fase, als de rupsen net uit hun ei zijn, kan er gespoten worden met nematoden. Dit zijn aaltjes die normaal gesproken in de Nederlandse bodem leven. De parasieten dringen de rupsen binnen zodat deze een darminfectie krijgen en daardoor stoppen ze met eten. Ze zullen daarna binnen 5 tot 10 dagen sterven.

Biologisch bacterie preparaat

In de maanden april/mei spuiten we met biologisch bacterie preparaat. Dit dient gedaan te worden in twee spuitrondes om zo een optimaal resultaat te bereiken. Wij raden aan om ongeveer 14 dagen na de eerste bespuiting nogmaals te spuiten met het preparaat.  Werkzaamheden waarbij een biologisch preparaat gebruikt wordt, kunnen ook overdag plaatsvinden.

De werking van het biologisch bacterie preparaat

Het middel wordt met een hoge windsnelheid tot bovenin de bomen gespoten. Het middel komt op de bladeren van de bomen en de rupsen eten weer van deze bladeren. Door het eten van deze bladeren wordt de rups geïnfecteerd door een bacterie en gaat deze binnen 1 tot 5 dagen dood.

Bloemenmengsel

Naast bovenstaande methodes kunnen wij ook diverse soorten bloemenmengsels zaaien om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Dit is niet alleen goed voor de natuur maar ook nog eens een schitterend gezicht.

Het zaaien geeft het beste resultaat eind april en in de maand mei. 

U kunt bij ons terecht voor het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Wij zeggen meestal: 'Voorkomen is beter dan genezen.'

U kunt bij ons terecht voor het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Wij zeggen meestal: 'Voorkomen is beter dan genezen.'

CONTACTFORMULIER

Heeft u vragen over het bestrijden van de eikenprocessierups op uw terrein of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Stuur ons een berichtje via onderstaand contactformulier en we behandelen uw vraag zo snel mogelijk.